devojka koja čita

Trihomonijaza

Imam V grupu sekreta?!

Kad nakon ginekološkog pregleda i analize vaginalnog sekreta , nekada i analize mokraće se kaže da je izolovan Trichomonas vaginalis ili popularnije  da “imate V grupu sekreta” to vam znači da  ste “zakačili’ Trihomonijazu.To nije tako rijedak slučaj u ginekološkoj ambulanti.Često mi ginekolozi imamo problem kada moramo saopštiti ženi da se radi o polno prenosivoj infekciji  i da obavezno mora da se liječi i njen partner.

Tad krene i gomila pitanja kao što su:

Znači li to da mi je on doneo tu infekciju ?

Znači li to da me vara?

Kako je moguće jer on nema nikakve tegobe?

Stvar se dodatno komplikuje kada žena/djevojka mora da saopšti svom partneru da i on mora da se liječi i da pije tablete jer se ta infekcija prenosi polnim odnosima. A on postaje nepovjerljiv jer nema nikakve tegobe. Zato ova tema zaslužuje malo više priče…

Trihomonijaza je polno prenosiva infekcija koja je  uzrokovana protozoom Trichomonas vaginalis. Trihomonijaza se može javiti u svim životnim dobima, ali se  najčešće  javlja kod mlađih osoba koje su seksualno aktivne. Nezaštićeni seksualni odnosi nisu isključivi put prenošenja .Ova bolest se može, mada rjeđe, prenijeti preko peškira, daske na WC šolji… jer kad se parazit Trichomonas vaginalis  nađe u spoljašnjoj sredini on je sposoban da preživi: 45 minuta na vlažnoj podlozi, 3 sata u urinu,6 sati u spermi. Infekcija Trichomonasom u bazenu, blatnim kupkama ili jaccuziju nije isključena. Trichomonas vaginalis je jednoćelijska  životinja koja se pokreće pomoću biča.

Kad se nađe na vaginalnoj sluznici  Trihomonas  se spljošti i priljubi na nju.Tako ovaj parazit može prekriti velike površine.

Da ne bi otpao sa sluznice, otpušta proteine koji nagrizaju sluznicu.

Za preživljavanje Trichomonas vaginalis uglavnom se “hrani” laktobacilima i leukocitima  iz vaginalnog sekreta, tako mjenja kiselost i stvara gasove, zbog čega vaginalni sekret postaje pjenušav.

Kako prepoznati bolest :

Kod Trihomonijaze žene ne mora da ima nikakve tegobe. Često su infekcije udružene pa se usput nadju i polne bradavice , gljivićna infekcija…

Više od četvrtine žena nema nikakve, ili ima  blage simptome.

KOD ŽENE

    simptomi se brzo jave  4-20 dana od polnog odnosa

    pojačan pjenušav, žućkast ,zelenkast ili bjelosivkast sekret

    jak neprijatan  miris sekreta  (“miris pokvarene ribe”)

    otečena, crvena i upaljena sluznica vulve/ stidnice

    peckanje i žarenje, najviše kod mokrenja

    često nesnosan svrbež, izraženije poslije polnog odnosa

    bol u stmaku i maloj karlici, posebno tokom polnog odnosa

moguće manje krvarenje nakon polnog odnosa

KOD MUŠKARCA

Najčešće bez ikakvih simptoma. Ako postoje simptomi onda je to teže mokrenje, češće mokrenje, bol pri mokrenju. Muškarci se smatraju češćim prenosiocima,baš zbog toga što nemaju nikakve tegobe. to je i naščešći razlog zbog čega se ova infekcija lako širi. Nakon akutne faze, koja nelječena može postati nesnošljiva, dolazi do  smirivanje simptoma i prelazak u hroničnu fazu, u kojoj povremeno dolazi do pogoršanja, ali ne istim intenzitetom kao i u akutnoj fazi. Zato ponekad Trichomonas vaginalis može biti u vagini godinama, a da žene zato i ne znaju. to nam nekad pravi problem kada ženi saopštimo rezultat analize vaginalnog sekreta , a ona kaže da nije imala odnose zadnjih 2/3 godine.

Kako liječiti i spriječiti trihomonijazu?

Trihomonijazutreba liječiti obavezno jer kada postoji ona olakšava razvoj drugih ginekeoloških oboljenja kod žene , pogotovo drugih infekcija. Neliječena trihomonijaza kod trudnica može izazvati prijevremeni porođaj ili rađanje djeteta s malom porođajnom težinom. Ginekolog će propisati terapiju koja najšešće se satoji od uzimanja tableta i stavljanja vaginaleta, ali jako bitno je da se liječe oba partnera istovremeno. Tokom terapije ne treba da imate seksualne odnose. Preporuka je i održavanje higijene kupatila , WC šolje, pranje i mijenjanje posteljine , veša itd.

PREVENCIJA:

Najbolje liječenje svih, pa i polnih bolesti i infekcija jest dobra prevencija. Polni odnos uz upotrebu kondoma sigurno štiti od infekcije parazitom Trihomonasom vaginalis jer se on kod muškarca uglavnom nalazi u spermi, mokraći. Sve što dolazi u kontakt sa polnim organima  povećava rizik od prijenosa infekcije, zato nemojte posuđivati intimno rublje, kupaće kostime, peškire i sl. Ne zaboravite da taj mikroorganizam može živjeti van tijela domaćina 45 minuta, što znači da se nalazi na vlažnim predmetima poput peškira, ležaljke ili daske na WC šolji.

Translate »