trudnica

Miomi u trudnoći

Miomi materice u trudnoci

Miomi se u trudnoci ultrazvucnim pregledom otkrivaju u oko 3% trudnica ( studija radjena u USA na 64 ooo trudnica).  Ovi autori su naveli i da se miomi cesce otkrivaju kod trudnica starosti 30-35 godina. Cesci su kod gojaznih trudnica. Miomi dovode u trudnoci do komplikacija : prijevremenih porodjaja, spontanih pobacaja, prijevremenog prsnuca plodovih ovojaka “vodenjaka”, placente previje ( prednjacece posteljice). krvarenja u trudnoci …
Kako ce miomi uticati na trudnocu zavisi od velicine mioma , broja i lokalizacije.

Porodjaji kod mioma se cesce zavrsavaju carskim rezom.Miomi preko 5 cm vezuju se za cesce komplikacije u trudnoci. Polozaj mioma utice i na polozaj bebe u materici zbog toka se cesci polozaji ( prezentacije) beba karlicom nego glavicom i to dovodi najcesce do indikacije za zavrsavanje porodjaja carskim rezom.

Zanimljivo je da u istoj studiji nije se otkrila razlika u komlikacijama kod mioma preko 5 cm i preko 10 cm .Nisu bile cesce komplikacija sa miomima preko 10 cm.

Miomi se cesto otkrivaaju prije trudnoce, ali uglavnom se otkriju na prvom ultrazvucnom pregledu.

Obzirom da je ishod nepredvidiv, zena koje imaju miome treba savjetovati da zatrudnjuju prije  nego se odluce na operativno lijecenje mioma. Ako dodje do spontanih pobacaja onda treba hirurskim lijecenjem odstraniti miome ( Myomectomia) i  planirati trudnocu.

Translate »